torstai 4. heinäkuuta 2024

Kova torpan kontrahti 1854

 

Pöljän kotiseutumuseon savutupa 1800-luvulta.

Syksyllä 1854 David Roivainen sai maanvuokrasopimuksen Niemisjärven kylän Hirvimäkeen. Hän oli syntynyt Iisalmen pitäjässä, Mikkajärven kylän taloon N:ro 1 vuonna 1795.

Pieni Mikkajärven kylä alkoi käydä 1800-luvun vaihteessa ahtaaksi. Davidin isä, talollinen Matti Matinpoika Roivainen muutti 1816 Käärmelahteen, jossa eli torpparina Jussilan talossa. Hänen puolisonsa Maria Julkunen kuoli 1833 ja Matti Matinpoika Käärmelahdessa 1840. Kuollessaan Matti oli kirjattu kirkonvaivaisiin.

Myös David muutti Käärmelahteen isänsä perheen mukana. Perhe muutti elämässään useita kertoja. Kun maatila oli menetetty Mikkajärvellä, niin sitä ei enää takaisin saatu.

Oheinen torpansopimus vuodelta 1854 vastaa osaltaan siihen, miksi tilaton väestö ei pystynyt vakiinnuttamaan talouttaan ja pysymään paikallaan. Sopimukset olivat lyhyitä, joskus pelkästään suullisia, jolloin niiden oikeusturva oli heikko.

Rahavuokran maksaminen uudistorpan tuloilla on täytynyt olla todella vaikeaa. Kymmenessä vuodessa molemmat saivat raivata neljä tynnyrinalaa eli kaksi hehtaaria peltoa. Jos pellonraivaus lähti kaskenpoltosta, niin kovan työn takana tienestit olivat.

1800-luvun lopulla yleinen torpansopimus oli Pohjois-Savossa 25 vuotta. Sen aikana pystyi sentään vähän enemmän rauhassa rakentamaan. Omille isoisovanhemmilleni kävi niin, että kun pytingit ja pellot oli saatu hyvään kuntoon, niin vuokrasopimusta ei uusittu. Torppari sai kyllä pienen korvauksen töistään torpan mailla, mutta se ei mitenkään korvannut vuosien työpanosta.

Pisteaidan tekoa. Hyvä aita oli niin tiivis, ettei jäniskään siitä
läpi päässyt. Aidat suojasivat viljelyksiä vapaana laiduntavalta
karjalta ja muilta eläimiltä.
J. Jääskeläinen, Tohmajärvi. Museovirasto.


Mäkitupalaisten Contract

Tämän kautta otan minä Drengimiehen Anders Wäänäsen ja David Roivaisen minun omistamlle maalleni N:6vella Niemisjärven kylässäKuopion pitäjässä uuvispaikalle niin kuin mäkitupalaiseksi maapaikan nimi Hirvimäki seuraavaisilla puheilla:

1.      tänä sisällä olevana vuotena 1854 saapi uuvismäkitupalainen mainitussa paikassa vielä viljat eli kylvöt peltomailta ja tulevana vuonna 1855 samalla tavalla.

2.      Kahen vuen perästä Wäänäsen vuosina1856 ja 1857 peldomaan eistä 5 ruplaa hopeassa ja sittä sen perästä alkaen 1858 maksu 11 ruplaa hopeassa 8 vuotta. Että se tulo yhtensä 10 vuotta ja sen aijan sisään he saavat tehdä neljä tynnirinalan peldo ja sitte 15 ruplaa viisi vuotta. Että se tulee yhtesä viisitoista vuotta.

3.      Mehdä halmeilta kolmas osa ja valmista niittyä saapi mäkitupalaiset tehdä Pienen järven päästä vanhan niityn asti.

4.      Pelloillen ja niityillen pitää Wäänäsen ja Roivaisen lailliset aijat sen määrätyn ajan sisään.

5.      Wäänäsen ja Roivaisen pitää 10 vuen sisään tehdä porstuva ja yksi kammari minä vain hänet pyvätän.

6.      Wäänäsen ja Roivaisen pitää tehä 9 päivää päivätyötä 5 vuotta ja sen perästä 2 viicko talon ruuissa vuoten joka tämän kautta vahvistetaan Kuopiossa se 9. p. September 1854.

Andes Trumpet

puumerkki

Me olemme tyytyvät tämän contractin sisällä piton

                      David Roivainen                 Anders Wäänänen

                       puumerkki                           puumerkki

Totistajat

                      Petter Tiirikainen                Gustaf Asikainen

Talonmies Niemisenjärven kylältä           Torppari Niemisjärven kylästä

puumerkki                                                puumerkki

 

Kovin pitkää torppari David Roivainen ei ehtinyt ahertaa uudessa paikassa, sillä hän kuoli Niemisjärvellä kihtiin 1856 kirkonkirjojen mukaan. Hänelle jäi kaksi pientä lasta, viisivuotias Anna Liisa ja kolmevuotias Taavetti. Nämä lapset olivat syntyneet toisesta avioliitosta Maria Hyttisen kanssa. Davidin ensimmäinen vaimo oli Loviisa Ollintytär Eskelinen.

David Roivainen sai uuden sukunimen, kun pappi kirjoitti hänen nimensä aikanaan muuttokirjaan väärin. Näin syntyi sukuun nimimuunnos Roivanen, joka on säilynyt näihin päiviin saakka.

Lähteet:

Maaninka rippikirja 1832-1844, s.279, kuva 283

Roivanen, U., Kaskimailta maailman turuille

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti