torstai 17. huhtikuuta 2025

Paloviinasta vielä vähäsen

 

Förteknin över Fria Husbehofs Brännvins Bränning betalare
uti Öfre Savolax Härad

Paloviina oli kuulunut jo 1500-luvulta alkaen rahvaan elämään, arkeen ja juhlaan. Maaseudulla kotitarvepoltto oli sallittua maata omistaville talonpojille. Talonpojat saivat vapaasti kuljettaa ja myydä viinaa maaseudulla. He joutuivat maksamaan siitä viinaveroa, vaikka eivät olisi viinaa polttaneetkaan. Torpparit ja irtain työväki eivät saaneet polttaa viinaa.

Vuoden 1809 viinaveroluettelossa vuodelta 1808 on Kasurilan kylän talollisista mainittu Josef Matinpoika Toivanen, Pekka Toivanen, Johan Laakkonen, Iivari Knuutinen, Pauli Jääskeläinen, Pekka Hakkarainen, Heikki ja Matti  Ruuskanen, Iivari Knuutinen, Johan Toivanen, Aatu Sakarinpoika Knuutinen, Sakari Knuutinen, Taavetti Knuutinen, Iivari Pertinpoika Knuutinen, Aaro ja Risto Hollander, Pauli Ruotsalainen, Martti Kasurinen, Yrjö ja Sakari Laakkonen, Pekka Tossavainen, Matti Kasurinen, Matti Paulinpoika Kasurinen, Pauli Kasurinen, Pekka Laakkonen ja Jaakko Mäkelin.[1]

Paloviinanpolttoa sai harjoittaa 8 kuukautena vuodessa, joka vuosi tammikuun alusta toukokuun loppuun ja lokakuun alusta joulukuun loppuun. Poltto-oikeus oli sidottu manttaalien määrään. Osamanttaaleilla eli osatiloilla saatiin käyttää suhteellisesti tilavampia pannuja, koska niillä tavallisesti asui suhteellisesti enemmän ihmisiä. Asteikko salli alimmillaan 15 kannun pannun ja suurimmillaan 46 kannun polton. Koko manttaalia suuremmat maakartanot saivat käyttää 53-90 kannun pannuja.[2] Yhteen kannuun mahtui 2,5 litraa viinaa.

Nimismies keräsi tiedot viinapannuista ja niiden piti olla valvottuina. Nimismies sai myös käydä tarkistamassa pannujen tilan halutessaan, eikä niitä saanut lainata muille. Nimismies leimasi pannun käyttöön, kun oli sen tarkistanut. Jälkitarkastuksiakin tehtiin.

Haapalahden talon pytinki, joka on valmistunut vuonna 1836.
Kuva vuodelta 2025.


Vuonna 1853 kruunun nimismies Daniel Grönberg oli takavarikoinut Kehvon Haapalehden talon viinapannun. Pannun koko ja keitto-oikeus määräytyi siis talon manttaaliluvun mukaan. Haapalahdessa olisi tämän mukaan saanut olla 30 kannun pannu. Eli talossa olisi saanut valmistaa 30 kannua viinaa, mutta siellä oli käytössä 45 kannun pannu. Nimismies Norring oli jahtivouti Karhusen ja torppari Ville Tellerin todistaessa ottanut keittovälineet haltuunsa, koska ne olivat nimismiehen mukaan laittomat.

Haapalahden talonomistaja Karl Wenell oli ottanut pannun käyttöönsä hyvässä uskossa. Pannu oli talossa vanhastaan hänen äitinsä Kristiina Väänäsen peruja. Toisaalta pannu ei Wenellin mukaan ollut aivan niin suuri kuin väitettiin. Lisäksi hän totesi, että nykyisellä omistuksellaan hänellä olisi oikeus jopa 47 kannun valmistamiseen.[3] Wenell sai pannun hattuineen ja piippuineen takaisin, sillä Haapalahden tilalle oli yhdistetty Ryönän kylällä sijaitsevan, suvun omistuksessa olevan Talvisalon tilan poltto-oikeus. Haapalahden väellä oli osoittaa asiasta kuvernöörin tekemä päätös.

Kehvolla oli 1800-luvun alussa poltto-oikeus kahdeksalla talollisella. Antti Laakkonen, Salomon Savolainen, Juhan Sakeus, Erik Sakeus, Matti Väänänen, Knuutti Väänänen, Ivar Väänänen ja Pekka Mikonpoika Väänänen on merkitty 1808 läänintiliin Kehvolta viinanpolttoon oikeutettuina.[4]

Viinan valmistus oli varsin tuottoisa kotiteollisuuden muoto. Jos ylijäämäviljaa oli, niin viinanmyynnillä oli mahdollista ansaita hyvät rahat. Talonpojat perustelivat viinanpolttoa myös sillä, että prosessissa syntyi rankkia, jota pidettiin erinomaisena karjan rehuna. Myös kestikievarin pitäjät saivat myydä maaseudulla viinaa, mutta muilta se oli kielletty. On huomattava, että kestikievarit saivat tarjoilla viinaa vain matkustajille, ei oman kylän asukkaille.

Viinaa myös poltettiin yleisesti. Tämä näkyi esimerkiksi Suomen sodan (1808-09) aikaisissa vahinkoilmoituksissa. Sodan jälkeen talonpojat hakivat korvauksia venäläisten sotilaiden viemistä elintarvikkeista ja aiheutetuista vahingoista. Menetyksissä mainittiin usein menetetyt viinakannut.

Vilho Lammen työssä Viinankeittäjät vuodelta 1930 tiivistyy
hienosti salaviinanpolton tunnelma.Laillinen viina keitettiin
avoimesti pihapiirissä, olipa isoimmissa taloissa omat
keittohuoneetkin.




[1] Savon ja Karjalan lääni, läänintili, 1808-1808, SSHY s. 566

[2] Hytönen, Suomen paloviinakysymys Aleksanteri I aikana, s.10-11

[3] Kuopion tuomiokunnan varsinaisten asioiden pöytäkirjat 1853-53, KO a:33, s. 326

[4] Savon ja Karjalan lääni, läänintili, 1808-1808, SSHY s. 566

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti