Tatu (David) Nissinen syntyi Pöljällä 22.8.1883. Hänen vanhempansa olivat Taavetti (David) Nissinen ja Maria Lovisa Halonen. Tatu syntyi mäkitupalaisperheeseen, savutupaan Lintuniemen talon liepeille. Näistä vaatimattomista oloista hyväpäinen poika ponnisti ylioppilaaksi, agronomiksi, kansanedustajaksi, pankinjohtajaksi sekä maatalousalan vaikuttajaksi Itä-Suomessa.
Tatu Nissinen Nivalan maatalousnäyttelyssä 1933. Nissinen teki keskeisen elämäntyönsä Itä-Suomen karjanjalostusyhdistyksen sihteerinä. Kuva Nivalan kotiseutuarkisto. |
Tatu Nissinen on liitetty poliittisesti perustuslaillisen aktivismin piiriin. Voi olettaa, että oli saanut nuorsuomalaisen kipinän jo kotikylältää. Pöljällä oli vuosisadan vaihteessa aktiivista nuorsuomalaista toimintaa. Erityisesti Puustellin tilan vuokraaja Aatu Virtanen innosti yhdistystoimintaan: perustettiin raittiusyhdistys, työväenyhdistys ja harrastettiin osuustoimintaa. Raittiusyhdistys julkaisi käsinkirjoitettua Taimi-lehteä, jossa ilmestyi 1907 mahdollisesti Tatu Nissisen kirjoittama naseva teksti piikojen asemasta.
Perustuslaillinen ja isänmaallinen toiminta keskittyi sortokausina esimerkiksi urheiluseuroihin. Tatu Nissinen harrasti yleisurheilua ja osallistui kilpailutoimintaankin. Kesäkuussa 1903 Kuopiossa järjestettiin SLU:n maan eri osastojen väliset kilpailut. Nissinen teki kisoissa tuolloin "Suomen rekordin" pituushypyssä. Tuolloin hypättiin oikealla jalalla ponnisten, sitten vasemmalla ja laskettiin yhteenlaskettu tulos. Tatu Nissisen tulos oli 12,18 m.
Nissinen valmistui agronomiksi 1910 Helsingin yliopistosta. Tämän jälkeen hän työskenteli maatalousneuvoja eri puolilla Savoa ja Pohjois-Karjalaa. Vuodet 19016-17 hän oli Kuopiossa Savo-lehden päätoimittajana. Pesti lehdessä näyttää loppuneen marraskuussa 1917. Tatu Nissisestä tuli Maatalousosakepankin Kuopion konttorin johtaja loppuvuodesta 1917, pesti jatkui vuoteen 1919.
Vienan retki 1918
Kansallisromanttinen heimoaate oli innostanut ylioppilasnuorisoa Suomessa jo 1800-luvulta asti. Lönnrot oli taivaltanut runonkeruuretkillään Karjalan laulumailla. Sieltä ammensi intomielisin kansallismielinen nuoriso ihanteensa ja ideansa. Kansallisuusaatteen innoittamana alettiin rakentaa Suur-Suomea. Venäjä oli vallankumouksellisen sekasorron tilassa. Kansallisuusaatteen innoittamin silmin näytti 1918 mahdolliselta liitää Karjalan suomensukuinen väestö ja alue Suomeen.
Kuopio jäi sisällissodassa heti helmikuun alusta 1918 valkoisten haltuun. Eteläisemmässä Suomessa taisteltiin vielä tiukasti punaisia vastaan, mutta Kuopiossa pystyttiin miettimään jopa heimoveljien auttamista rajantakaisessa Karjalassa.
Tatu Nissinen osallistui "propagandapäällikkönä", historioitsijana ja valistusupseerina ns. Vienan retkeen maalis-huhtikuussa 1918. Retken suunnittelijät ja järjestäjät toimivat Kuopiossa. Noin 370 miehen vapaaehtoisen joukon tavoitteena oli miehittää Muurmannin rata ja Vienanmeren rannikko. Retkikuntaa johti Carl Vilhelm Malm. Retken taustavaikuttajia olivat kuopiolaiset johtaja K.O.A. Larsson ja johtaja A.H. Saatamoinen. Savo-lehdessä ilmestyi retkestä juttu 18.4.1918 ja Savottaressa 15.5.1918. Retkikunnassa oli Nissisen lisäksi mukana toimittaja T. Kaukoranta.
Heimosotureita. Viena 1918. Takana ratsain Ilmari Kianto. |
Kansanedustajana Tatu Nissinen toimi 1919-22. Hän kuului Edistyspuolueeseen. Aktivistitaustastaan huolimatta Nissinen oli tasavaltalainen. Hän toimi vain yhden kauden kansanedustajana, eikä asettunut edes ehdolle 1920-luvulla. Uusi työ Itä-Suomen karjanjalostusyhdistyksen sihteerinä tempaisi ilmeisesti miehen mukanaan. Sen sijaan presidentin valitsijamiehenä on toimi useita kertoja.
Itä-Suomen Karjan talo, Piispankatu 12 Kuopio. Nissisen elämäntyö oli Itä-Suomen karjan jalostaminen ja karjatalouden kehittäminen. Talo valmistui 1932. Kuopion museot. |
Maltillisemmat porvarilliset voimat, kuten ML:n ja Edistyksen vaikuttajat jättivät Lapuan liikkeen vuoden 1930 laittomuuksien myötä. Tatu Nissinen asettui 1930-luvulla taas edistyspuolueen ehdokkaaksi kansanedustajavaaleissa. Pesäero äärioikeistoon tuli selväksi. Niin selväksi, että Etsivä Keskusrikospoliisi nimesi 1936 Tatu Nissisen ja kymmenet muut yksityishenkilöit ja yhteisöt poliittisesti epäluotettavaksi. Vuodetusta raportista nousi skandaali ja lopulta hallitus joutui eroamaan. Aiheesta enemmän tästä.
Sotavuosina Tatu Nissinen toimi Kuopion läänin kansanhuoltopiirin johtajana. Sotien jälkeen hän teki yhdessä Veikko Vennamon kanssa suurtyön asutoiminnassa. Nissinen johti maanhankintalakia valmistellutta komiteaa.
Ei liene liioittelua, jos sanoo, että Tatu Nissinen oli Pöljän suuri poika. Kiinteä yhteys kotikylään säilyi, vaikka monitoimista miestä tehtävät veivät muualle. Perheellä oli kesähuvla Pöljän järven rannalla. Siellä vieraili Veikko Vennamokin 1953, kun Tatu Nissinen täytti 70 vuotta.
kuvauksensa Pöljän isäntämiehistä.
Asuttiin Piispankatu 12 alakerrassa. Isäni oli ISK:lla töissä. Pienenä käytiin Tatu Nissisen luona kylässä. Isä kertoi, että kun Tatu opiskeli eikä ollut aina rahaa ruokaan, Tatu osti keittokirjan ja katsoi siitä kuvia.
VastaaPoistaTimo Pietiläinen
1timopietilainen@gmail.com
Viestisi on jäänyt huomaamatta. Kiitos muistosta!/Aira
PoistaMinulle kävi hyvä tuuri, kun vanhempieni muuttaessa Kanadaan 1960-luvun alussa sain alivuokralaisasunnon Nissisten lukaalista entisen kouluni Tyttölyseon vierestä. Mukavaa isäntäväkeä sekä neuvos että neuvoksetar! Talon ainoa telehvooni sijaitsi tampuurin seinällä huoneeni oven vieressä, joten kuulin kaiken, mitä siihen huudettiin. Yhtenä loppiaisena heräsin puolenpäivän jälkeen yöuniltani siihen, kun läheltä kuului neuvoksettaren varovainen kuiskaus: "Se nukkuu." Olivat neuvoksen kanssa aikansa koputelleet oveani kutsuakseen minut kanssaan aterialle, ja kun en vastannut, alkoivat hätäillä. Nopeasti siitä sitten selviydyin pukeisiin ja astelin häpeissäni ruokasaliin, missä neuvos jo odotteli (olivat itse aterioineet ja neuvoksetar ruokalevolla huoneessaan). Tarjolla oli savolainen loppiaisriätti: talkkunan ja sulan läskitirrin päälle kylmää maitoa... Neuvos istui vastapäätä seuraten katseellaan puuron hidasta siirtymistä lautaselta suuhuni. "No mittee pitiä?" Makuelämys oli minulle sen verran outo, että en liiemmin kiitellyt. Nyt vuosikymmenten jälkeen tulee jo vesi kielelle: saisipa vielä! Jälkiruuaksi Tatu Nissinen tarjoili meheviä juttujaan. Yksi meni näin: Heille tuli uusi piikatyttö jostain takakylältä. Neuvoksetar oli tilannut ternimaitoaa Osuusmeijeriltä ja torille lähtiessään neuvoi piikaa vastaamaan puhelimeen, jos meijeriltä soitettaisiin. Sitten se eteisen seinällä oleva telehvooni soi. "Halloo". - "Hyvvee päevee. Se on tiältä Ossuusmeijeriltä kun soitettaan. Nyt oes tullunna se neevvoksettaren tillooma uusmaeto..." - "H-hetkonev vua, haen ensin astian", änkytti piika, jätti luurin roikkumaan ja juoksi kyökkiin hakemaan astiaa.
VastaaPoistaKiitos hienosta tunnelmapalasta. Saisinko julkaista tämän tuolla Kuvia Pöljältä Facebook-sivulla? /Aira
Poista