keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Torppari Ville Toivasen tie torpparista tilalliseksi Pöljällä

Nestor Halonen (vanh..) ja vaimo Maria, Nestor (nuor.), Otto,
Aatu ja Eveliina Halonen, Hanna Halonen (Heiskanen) sylissään Hanna.
Äärimmäisenä oikealla Juhan Väänänen. Kuva Lassilan talon arkisto,
Jenni Linnove. 

Halosten suvulla oli paljon tiloja ja maita Pöljällä 1900-luvun alussa. Adam Toivanen oli aiemmin hallinnut Jussilan ja Savolan tiloja. Vuonna 1919 Otto, Nestor ja Juho Halosen omistamien perintötilojen (Savola N:o12, Ilkka N:o13)  torpparit Pekka Savolainen ja Ville Toivanen olivat ilmoittaneet vuokralautakunnalle haluavansa lunastaa torpat omikseen. Ville Toivasella oli hallinnassaan Mehtomäen torppa Pöljällä ja Pekka Savolaisella Vellimäki Hökösen kylällä.

Harjun tila 1930-luvulla. Kuva Nestor Halonen.
Niinpä vuokralautakunta oli kokoontunut Nestor Halosen omistamassa Harjun taloon. Oli tiistai, heinäkuun 15. päivä vuonna 1919. Torpparivapautuslakia oli alettu panna toimeen vapun päivästä alkaen samana vuonna. Lautakunnan puheenjohtajana toimi J.M. Kyyhkynen, torppareita edusti Joel Eskelinen ja vuokranantajia talollinen Pekka Iivarinen. Kokous oli pantu toimeen varsin vikkelästi, sillä torpparit olivat antaneet isännille asiasta tiedon kesäkuun lopussa samana vuonna.[1]

Vuokralautakunnan puheenjohtaja oli kutsunut kokoukseen myös Halosten torpparit Kusti Ruuskasen ja Adam Martikaisen. Kaikki isännät ja torpparit olivat tulleet paikalle.

Ville ja Taavetti Toivanen olivat tehneet vuonna 1893 suullisen vuokrasopimuksen Adam Toivasen kanssa. Vuonna 1913 se oli välikatselmuksessa muutettu kirjalliseksi. Tuolloin tilan omistaja oli Nestor Halonen. Sopimus oli ehdoiltaan Pöljän kylälle tyypillinen, torppari teki 3 viikkoa päivätöitä vuodessa ja antoi 1/3 viljasta taloon sekä teki yhden reen polttopuita. Hän sai myös ottaa lämmitykseen, rakentamiseen, aitoihin ja muihin tarpeisiinsa puita isännän luvalla metsästä. Pekka Savolaisella oli mukanaan Adam Toivasen todistus vuokrasuhteen synnystä 30 vuotta aiemmin, jolloin Toivanen oli Jussilan talon (Pöljä N:o 12) isäntä.[2]

Pekka Savolaiselle isännät myönsivät riidattoman lunastusoikeuden torppaansa tilaisuudessa tehdyn suunnitelman mukaan. Sen sijaan Toivaselta maanomistajat kielsivät lunastusoikeuden nykyiseltä torpan paikalta, koska ”järkiperäisen maanviljelyn toteuttaminen” isäntien omilla mailla kävisi vaikeaksi. Tilalle voitaisiin antaa nykyistä vuokra-aluetta vastaava viljelemätön palsta. Itse lunastusoikeutta Toivaselta ei kielletty. Asian tiimoilta vuokralautakunta määräsi uuden kokouksen.

Pekka Savolaisen kanssa tehtiin samassa myös kauppakirja 23,55ha maakaupasta 10500 markan hinnasta.[3] Ruuskanen ja Martikainen eivät olleet vielä halukkaita lunastamaan maitaan.

Elokuussa kokoonnuttiin uudestaan, tällä kertaa Ville Toivasen luona Mehtomäen torpalla. Halosten asiaa edusti kokouksessa Juho Halonen. Kuukauden mietintäaika oli tehnyt tehtävänsä, asianosaiset Ville Toivanen ja Juho Halonen kertoivat sopineensa asian. Ville Toivanen lunasti torpan alueen vapaakaupalla itsenäiseksi tilaksi.

Kauppahinnaksi oli sovittu 20 000mk. Hintaan sisältyi 20 ha viljeltyä ja metsämaata. Tilan pellot olivat Toivasten raivaamia alusta alkaen, sillä ennen vuotta 1893 torppaa oli viljellyt Taavetti Toivanen (vanh.). Sen pitemmälle ei paikalla olleiden muisti riittänyt. Kovin hyvää metsää Ville ei saanut, sillä järeitä puita oli vain 4 haapaa, 5 koivua ja 13 kuusi- ja petäjäpuuta. Torpparilaki määritti metsän arvonkin. Mittana käytettiin sitä, että 1,20m korkeudella puun läpimitta piti olla vähintään 15 cm.[4]

Kesällä 1919 maanomistajat ja torpparit opettelivat lunastusprosessia. Tässä tapauksessa Haloset huomasivat ilmeisesti nopeasti, ettei Toivasen lunastusoikeuden kiistäminen tule onnistumaan. Torpparin maat olivat erillään päätilan pelloista, joten Toivasta ei voitu velvoittaa muuttamaan ”isännän järkiperäisen talonpidon” tieltä. Tässä lunastusasiassa silmiinpistävää on se, että sama perhe oli raivannut, elänyt ja asunut torppaa vähintään kolmen sukupolven ajan, mutta silti lunastusoikeudesta piti ainakin vähän taistella.

Mehtomäki 27.6.1966. Kuva EmmiToivanen.





[1] Maaningan vuokralautakunnan pöytäkirja 15.7.1919. Maaningan kunnanarkisto (Kuopio).
[2] sama
[3] sama
[4] Laki vuokra-alueiden lunastamisesta, 13§ http://www.mlang.name/arkisto/torpparilaki.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti