tiistai 7. elokuuta 2018

Vilho Alhojärvi myrskyn matkassa - mutta velkaa ei jäänyt kenellekään

Kotkan Riennon uimaoasato. Alhojärvi keskellä istumassa.
Suomen Urheilulehti 12.10.1916.

Löysin kansakoulunopettaja Vilho Alhojärven sattumalta, kun selailin kotiseutuuni liittyviä sanomalehtiä. Ihmettelin, miksi hän tuntui joutuvan jatkuvasti kahnauksiin ja oikeusjuttuihin ja aloin tutkia hänen tarinaansa perusteellisemmin. Löysin tavattoman kiinnostavan ja kunnioitustakin herättävän ihmisen näiden oikeusjuttujen takaa.

Karl Wilhelm Thurén (myöh. Wilén, Alhojärvi) syntyi aviottomana lapsena 7.4.1874. Hänen äitinsä oli sepän tytär Maria Charlotta Thurén. Syntympaikka oli Asikkalan Salo. Vilhon äiti avioitui vuonna 1882 Erland Matinpoika Wilénin kanssa. Perheen muuttokirjoissa ja lastenkirjassa Vilho mainitaan perheen poikana, ei aviottomana. Perheeseen on Viipurissa syntynyt 10.6.1885 poika Väinö ja Asikkalan Anianpellolla 21.3.1880 tytär Bertha, joka on kuitenkin kuollut rokkoon 1.1881 Anianpellolla 9 kuukauden 19 päivän iässä.[1]

Millaisia vaikutuksia Vilhon luonteeseen jäi siitä, että hän eli isättömänä äpäräpoikana kahdeksanvuotiaaksi? Myöhemmin vaikuttaa, että Alhojärvi oli kunniastaan hyvin arka ja elintavoiltaan ehkä jopa kireän korkeamoraalinen. Raittiusaate, urheilu ja työväen sivistyspyrkimykset olivat hänelle tärkeitä. Lisäksi Vilhon äidin äiti oli Forstadiuksen sukua, jossa oli oppineita, kirkkoherroja ja upseereja. Ehkäpä äidin suvun kautta häneen oli tarttunut ripaus kansakoulunopettajalle sopimatonta itsetietoisuutta?

Kasurilan kansakoulun opettajana Siilinjärvellä hänestä kasvoi yhteiskunnallinen vaikuttaja. Riitaannuttuaan paikkakunnan perustuslaillisten vaikuttajien kanssa hän joutui jopa pakenemaan paikkakunnalta 1905 suurlakon kiihtyneissä tunnelmissa.

Valitsiko Alhojärvi poliittisen suuntansa vasta 1905-06 kiistoissa? Hänen taustaansa ei ole kovin työväenluokkainen. Isä oli seppä, äidin suvussa sivistyneistöä. Kuitenkin hän liittyi Siilinjärven työväenyhdistykseen ja alkoi tarmokkaasti toimia siinä. Yhdistys rakensi mm. oman talon, SDP:n vaalimenestys oli Kasurilan äänestysalueella vahvaa.

Alhojärvi muutti Kotkaan 1911. Voisi kuvitella, että ratkaisu oli kaikille hyvä. Siilinjärvelle valittiin opettajaksi Albanus Sonninen. Sonnisesta tuli pitkäaikainen siilinjärveläinen vaikuttaja, porvarillinen ja siten mieleinen paikallisille isännille. Alhojärvi taas pääsi toteuttamaan itseään aktiivisessa ja isossa työväen yhteisössä. Kotkassa Alhojärvi pääsi keskittymään urheiluun (Kotkan Riento) ja osuustoimintaan (Kotkan Työväen Osuusliike), sen sijaan työväenyhdistyksessä hän ei ollut johtotehtävissä.

SVUL:n Kyminlaakson piirin johtokunta 1917.
Toivo Suvikas, Paavo Aho, Eemil Paavola,
H. Mäkinen, Osk. Tiili,  Wilho Alhojärvi.
Vuoden 1918 tapahtumat vyöryivät Alhojärven ja muiden ns. tavallisten ihmisten yli kuin luonnonvoima. Alhojärven raha-asiat eivät olleet enää vuoden 1917 aikana hyvällä mallilla. Hän oli ostanut vuonna 1916 puolet talosta Rautatiekadun ja Warastokadun kulmauksesta, tämä asunto oli vuokralla. Samoihin aikoihin hän näyttää muuttaneen Hovinsaarelle, jossa omisti talon. Hänellä oli näistä sijoituksista vuokratuloja.

Kiinteistöjen lisäksi hän oli ostanut Kymin pitäjän Kaukolan kylästä Ristsaari -nimisen palstatilan. Tilaa vastaan hän nosti lainaa vuoden 1917 aikana 4500mk. Lisäksi hän kirjoitti välillä toistenkin vekseleihin nimensä, sillä Kauppalehden protestilistalla Alhojärvi mainittiin Emil Wakkarin hoitamattoman vekselin asettajana.[2]

Alhojärvi ei maksanut henkirahaa, kunnallismaksuja tai kirkollisveroa vuoden 1917 aikana. Samoin hän jätti aiemmin säntillisesti hoitamansa Kotkan Työväen Säästöpankin velan korot maksamatta. Pankki sanoi 800 markan velan irti joulukuussa 1917. Henkilökohtaistakin surua oli, sillä Vilhon äiti Maria Charlotta kuoli 11.12.1917.

Kotkassa SDP:n maltillisten aktiivien oli mahdollista säilyttää näennäisen puolueeton ja väkivallaton näkemys kapinan aikana pitkään, sillä valkoiset luovuttivat vallan suosiolla punaisille helmikuun alussa 1918. Alhojärvi osallistui punaiseen hallintoon siten, että hän patisti opettajia töihin kapinan aikana ja opetti itse koko vallankumousajan.

Kotkassa sijaitsevan Nobelin öljyvaraton hoitaja Willehard Lehtinen kertoi saaneensa Alhojärven avustuksella punaisten kansliasta kulkuluvan kapinan aikana. Eli hänellä oli suhteita hallintoon ja tuttuja siellä.[3] Kotkan Työväen Osuusliikkeen vastuuhenkilönä Alhojärvi osallistui liikkeen varojen piilottamiseen, kun punaisten tappio häämötti.

Pöytäkirja Kotkan Työväen Osuuskaupan johtokunnan kokouksesta
 8.4.1918. Alhojärvi, Heimonen ja Nokela sopivat nostavansa
osuusliikkeen rahat turvaan valkoisilta, kun punaisten tappio
alkoi näyttää varmalta. Kotkan raastuvanoikeuden arkisto.
Loppuun asti hän kuvitteli, ettei hänen toimintansa ollut niin ”rikollista”, että siitä joutuisi vastaamaan hengellään. Näin ajatteli moni muukin vanhan työväenliikkeen toimija. Kuitenkin 12.5. 1918 Vilho Alhojärvi ammuttiin kapinallisena ilman tutkimusta. Samassa rytäkässä muuten ammuttiin Hovinsaaren koulun sosiaalidemokraattinen vahtimestari ja Alhojärven ystävä Taavetti (David) Eskelinen.
Eteenpäin 4.5.1928.
Syksyllä 1918 alettiin selvitellä Vilhon jäämistön kohtaloa. Koska Vilho Alhojärvellä ei ollut puolisoa eikä lapsia, hänen oikeudenomistajiaan olivat isä Erland Wilén ja veli, postivirkailija Väinö Alhojärvi. Väinö oli kuitenkin kuollut syksyllä 1918 espanjantautiin. Oikeudessa häntä ja hänen alaikäisiä poikiaan Oma Juho Väinöä ja Veli Pekkaa edusti puoliso Fanny Alhojärvi. Fanny Alhojärven puolesta asiaa hoiti varatuomari Kyander.

Fanny Alhojärvi teki Kotkan raastuvanoikeuteen hakemuksen Vilho Alhojärven jälkeensä jättämän omaisuuden asettamisesta konkurssiin 25.11.1918. Asiaa käsiteltiin vuosina 1918-1919. Jäämistöön esitettiin 20 489 markan vaateet. Suurin velka oli vahtimestari Evert   Sakin velkakirja 10 000 markkaa (mahdollisesti Hovinsaaren talon ostosta). Ensimmäisenä velkojien listassa olivat valtio henkiverorästeillään ja Kotkan seurakunta. Kotkan kaupunki  velkoi kunnallis- ja vaivaismaksuja sekä maksamatonta koiraveroa. Ilmeisesti Vilho Alhojärvellä oli ollut koira lemmikkinä.

Pesän ”toimitsijamiehet” myivät Alhojärven osuuden Rautatiekadun taloyhtiöön talonomistaja Helveelle 25 400 markalla 11.9.1919.[4] Hovinsaaren talon osti pyhtääläinen Wiktor Wanhala 24 800 markan hinnalla.[5]

 Aiemmat tekstit Alhojärvestä:



[1] Kaija Kainulaisen tekemä sukuselvitys, tekijän hallussa.
[2] Kauppalehden protestilista 1.1.1918.
[3] Käräjäoikeuden asiakirjat
[4] Etelä-Suomi 20.9.1919
[5] Etelä-Suomi 1.3.1919

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti